İntihar kişinin yaşamına kendi eliyle son vermesidir. Peki, insanlar durup dururken neden bu yola başvururlar? Bu sorunun tek bir cevabı yoktur. Biyolojik, sosyal ve toplumsal boyutları vardır. İntihar eden kişi hayatla olan bütün bağlarını ve yaşam gücünü kaybetmiş, umutlarını yitirmiş bir noktaya gelmiştir. Bu durumdaki bir kişi sağlıklı düşünme yetisi olmayan, içinde bulunduğu durumdan çıkma gücünü bulamayan bir durumdadır. İntihar sonucu ölümler vücuttaki ciddi bir hasara bağlı olmadığından dikkatli olunması ve altta yatan ruhsal ve diğer sorunların çözümü halinde önlenebilir ölümlerdir.
İntiharların en sık nedenleri nelerdir?
Büün toplumlarda intiharlara en çok neden olan durumların başında ruhsal rahatsızlıklar gelir. Ruhsal rahatsızlıklar içinde de intihara en sık yol açan neden depresyondur. Toplumdaki her 100 kişiden 10 ile 20’de depresyon görülmektedir. Depresyon yaşam olaylarına bağlı olabileceği gibi biyolojik kökenli de olabilir. Ya da kişide mevcut olan bir fiziksel hastalığa ikincil olarak da gelişebilir. Nedeni ne olursa olsun depresyon tedavisi olan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Depresyon belirtileri nelerdir?
Kişi her zamankinden daha durgun, keyifsiz, isteksizdir. İşlerini yapmakta, dikkatini toplamada zorluk çeker. Uyku düzeni ve iştah bozukluğu olabilir. Kendisine ve çevresine sevgisi azalır. Toplumsal ve mesleki işlevselliği bozulur. Kişi kurtuluşu ölümde aramaya başlar. Günlük kişisel bakımlarını yapamaz hale gelir. Sürekli olarak kendini ve çevresindeki insanları suçlama eğilimindedir. En ufak olumsuz bir olaydan kendine pay çıkarır. Aile ilişkileri bozulur.
Depresyonda intihar riski ne kadardır?
Depresyonu olanların yaklaşık %15’de intihar girişimleri gözlenir. Bu girişimlerin bir kısmı maalesef ölümle sonuçlanmaktadır.
Depresyonu olanlar ne yapmalı?
Depresyon tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Günümüzde depresyon tedavisinde oldukça etkili tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Tedavi edilmeyen depresyon bir süre sonra kronik bir nitelik kazanabilir, ya da kişiyi intihara sürükleyerek ölümle sonuçlanabilir. Bu durumda olan kişilerin mutlaka bir doktora başvurmaları ve tedavi olmaları gerekir.
Depresyon dışında intihara yol açan psikiyatrik rahatsızlıklar hangileridir?
Alkol ve madde bağımlılığı, anksiyete bozuklukları, şizofreni ve bipolar bozuklukta da intihar riski vardır. Bu sorunları olan kişilerin yeterli ve etkili tedavi desteği almamaları halinde beklenmeyen sonuçların doğabileceği unutulmamalıdır.